De Groene Vrouw

De Groene Vrouw bestaat uit een hec(h)t(isch) team Groene Ladies. Nienke, Judith & Noortje helpen je om de producten te vinden die bij je passen!

Naast 'De Groene Vrouw' sta ik ook bekend als Nienke Gottenbos. Behalve in de webwinkels (De Groene Vrouw & Cute Cotton) werk ik als darmfloratherapeut en voedingskundige. Mijn kennis deel ik daarnaast nog op het blog, in e-books en online cursussen. Ik hou van gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook de verzorgingsproducten (100% natuurlijk, handgemaakt). De Groene Vrouw is mijn 'kindje', dat sinds 2007 is uitgegroeid tot een flinke onderneming met verschillende takken.

Judith Houtenbos kwam eind 2013 als één van de vele geïnteresseerden op mijn pad, toen ik een compagnon zocht die de webwinkels onder haar hoede zou nemen. Sindsdien zijn we zakelijk onafscheidelijk. We delen onze waarden wat betreft een natuurlijke leefstijl, maar hebben heel andere kwaliteiten. Met haar zakelijke, commerciële achtergrond bleek zij mijn perfecte match in het ondernemerschap. Judith zorgt voor het gezonde financiële plaatje en management, regelt alles rondom in- en verkoop, leveranciers, logistiek, beheert de websites, en als er dan nog tijd over is richt ze zich op de marketing. Een echte duizendpoot met een groen hart!

Noortje Grootscholten is sinds 2016 onze ‘topper in de keuken’. Zo maakt ze – met de hand! – onze eigen verzorgingsproducten én beantwoordt ze per mail en telefoon (bijna) alle vragen die je voor Cute Cotton en De Groene Vrouw hebt. Na bijna 12 jaar in het buitenland is ze terug op Hollandse bodem en helpt ze je verder met haar kennis op het gebied van menstruatiecups (Cute Cotton) en supplementen. Dienstverlening zit haar in het bloed, en ze staat je dan ook graag te woord via de Vragenlijn of de mail!

Onze producten

Wij kiezen de producten die je in de webwinkel ziet staan met veel zorg uit. We zijn niet gebonden aan één merk maar kiezen precies die producten waar we 100% achter kunnen staan. Voor supplementen geldt:

Zoveel mogelijk uit echte voeding
Geen rotzooi (zoals suiker, smaakstoffen of onnodige toevoegingen)
Een hoge zuiverheid en kwaliteit
Gemaakt met respect voor mens & milieu
Een optimaal werkzame samenstelling
Alleen als een supplement hier aan voldoet, nemen wij het op in het assortiment. We heben - in tegenstelling tot veel andere verkopers - inmiddels meer dan 10 jaar echte kennis opgebouwd tijdens opleidingen en in onze praktijk. We kunnen je dus altijd goed adviseren over welk supplement je nodig hebt. Twijfel je? We mogen vanuit de Nederlandse wet online niet alles zeggen over de werkzaamheid of toepassing van de supplementen, maar als je contact met ons opneemt via de Vragenlijn of mail, helpen we je graag verder!
Voor onze merken verzorgingssproducten is de keuze voor kwaliteit niet anders. Net zoals bij de supplementen en de handgemaakte producten kiezen we enkel voor:
100% natuurlijke verzorging; geen fake 'natural' label maar echt helemaal natuurlijk
Zonder onnodige bestanddelen of goedkope vulmiddelen
Gemaakt met respect voor mens & milieu
Met een logische samenstelling van goede kwaliteit ingrediënten
Zonder overdreven geuren en vaak zelfs helemaal vrij van etherische oliën en parfumstoffen
Vanuit onze passie en beroep hebben we al veel verzorgingsproducten getest. Maar eerlijk is eerlijk: het merendeel van de echt biologische / natuurlijke verzorging werkt voor geen meter. Het ruikt niet lekker (of juist veel te sterk) of het doet niet wat het moet doen. Zit je alsnog met stinkende oksels of vet haar... toch kan het wél! We zijn dan ook heel blij met onze merken Green People en SMPL, die een heerlijke kwaliteit leveren en producten die wél echt hun werk doen. Om blij van te worden!

Onze handgemaakte verzorgingsproducten

Nienke: "Tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde heb ik geleerd hoe je een goede, natuurlijke zalf kunt samenstellen. De planten en de producten die je ervan kunt maken zijn heel krachtig, als je ze maar op de juiste manier verwerkt. Zelf heb ik altijd verbaasd gestaan over de kracht die huist in eenvoud. Een zalf hoeft maar uit twee of drie (olie, was, kruiden) ingrediënten te bestaan, een crème maar uit drie (olie, water, emulgator). Toch zijn de producten die je in de winkel koopt, overdreven ingewikkeld. Hele ingrediëntenlijsten moeten ons laten denken dat we een superchique product kopen en de prijs suggereert dat we blij moeten zijn met aangelengde olie of zalf waar dan toch weer paraffine in blijkt te zitten...

Tussen al die producten miste ik juist die krachtige eenvoud. Waarom zou een zalf maar 10% van de werkzame planten bevatten, en niet gewoon 100%? Dus ben ik deze producten zelf maar gaan maken. Voor mij en mijn kinderen, toen voor de buurvrouw, een vriendinnetje en uiteindelijk ‘in het groot’. De producten van De Groene Vrouw worden met veel kennis en liefde met de hand gemaakt in kleine oplages. Zo weet je altijd dat je een vers product in handen hebt!"

Bij het maken van de producten gaan we uit van een aantal belangrijke principes:

Respect voor Mens & Mileu

Inmiddels heeft bijna ieder bedrijf dit op de site staan. Het is al bijna een nietszeggende term geworden, net als 'Duurzaam'. Wat ik versta onder deze termen is dat ik mijn producten produceer met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Zo zijn we onlangs overgestapt van aluminium tubes (die slechts éénmaal gebruikt konden worden) naar platte blikjes. Het productieproces van de blikjes is niet alleen milieuvriendelijker dan dat van de tubes, ze zijn ook herbruikbaar. Bovendien passen ze zonder moeite door de brievenbus, wat betekent dat er minder CO2 verspild wordt met het vervoer - en je betaalt minder verzendkosten!Verder kies ik ervoor om bepaalde ingrediënten niet te gebruiken, omdat ze van bronnen komen waarbij mensen of het milieu uitgebuit wordt. Dat vind ik niet acceptabel en dus kies ik ervoor om deze ingrediënten buiten mijn producten te houden, hoe geweldig ze misschien ook zijn. Om dezelfde reden bestel ik enkel grondstoffen in Europa en beperk ik het gebruik van 'tropische' ingrediënten. 

Keep it Simple, Sweetie!

We maken de dingen niet moeilijker dan ze zijn. De producten hebben dan ook bij voorkeur niet meer dan 5 ingrediënten (vaak ook minder). Oude principes die al jaren hun werkzaamheid bewezen hebben, hoef je niet per se te veranderen. Een eenvoudige, pure Calendula-zalf met bijenwas en Lavendelolie is van zichzelf al zo'n goed product, daar hoef je echt niets aan toe te voegen!

Er is een trend om zoveel mogelijk exotische oliën en boters toe te voegen aan een product. Dat is zonde, want hoe meer ingrediënten, hoe minder van ieder ingrediënt in het product terecht komt. Van de stoffen uit een geneeskrachtige plant is een bepaalde hoeveelheid nodig om effect te creëren. In veel grotere merken vind je bijvoorbeeld 10% Calendula-olie in de zalf. Wij vinden dat onzin. Onze Calendula-zalf is gemaakt van 90% Calendula-olie; de rest is bijenwas en Lavendelolie. Hartstikke puur dus, en daarom ook een krachtige werking!  

Eerlijke producten, eerlijke prijs

Als je zelf producten maakt, is één van de moeilijkste onderdelen het bedenken van de prijs. Daar hebben we heel wat uren op zitten peinzen! Voor ons is het belangrijk dat goede producten niet alleen beschikbaar zijn voor de 'happy few' met een dikke portemonnee; daarom proberen we de prijzen zo laag mogelijk te houden. Dat je als ambachtelijk, handgemaakt natuurmerk veel meer zou kunnen vragen (gezien de prijzen van een aantal concurrenten), vinden we niet zo interessant. 

Natuurlijk heeft een blikje billenbalsem van De Groene Vrouw een hogere prijs dan een pot zinkzalf van de voordeeldrogist. En ook een hogere prijs dan een tube biologische zalf van Weleda. Dat is logisch, want de eerste werkt met goedkope synthetische vulmiddelen en de tweede produceert in gigantische hoeveelheden. Onze producten worden in kleine oplages met de hand gemaakt, en dus vind je in ieder blikje niet alleen kennis en werkzame kruiden, maar ook een beetje handgemaakte liefde.

Uit de achtertuin

Op ieder werelddeel groeien planten die bruikbaar zijn voor allerhande klachten. Exotische ingrediënten zijn leuk en spannend, en soms gebruiken we ze ook. Maar er is niets dat je per se van ver moet halen om een goed product te maken; ook in je eigen achtertuin groeien waardevolle planten. Een deel van de kruiden en preparaten koop ik in bij gerenommeerde leveranciers. Dit geldt ook voor alle basisoliën en etherische oliën.

Een aantal plantenpreparaten maken we ze zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Vogelmuur-olie (in het product Kalm!) en de Smeerwortel-olie (in de producten Balsem! en Boem!). We laten sommige planten bioloigisch kweken, en verzamelen andere op plekken waar ze in grote getalen groeien. Daarbij laten we altijd het grootste gedeelte van de populatie staan, zodat de planten zich weer kunnen vermeerderen. Dat betekent voor onze producten: op gewoon op! Het komt voor dat de voorraad sneller opgaat dan verwacht. Dat is heel jammer, maar we zullen dan toch echt even moeten wachten tot de planten weer gegroeid zijn en klaar voor de oogst! Eigenlijk kun je onze producten dus zien als seizoensproduct...

Biologisch

Als het even kan. De meeste mensen eten niet 100% biologisch. Sommige producten zijn nu eenmaal te duur om bio te kopen, of de biologische versie is niet goed verkrijgbaar. Je maakt dan een afweging. Zo is het bij de producten van De Groene Vrouw ook. Als we alle ingrediënten biologisch zouden inkopen, zou de kostprijs van de producten veel te hoog worden. Ze zouden dan alleen betaalbaar zijn voor de hogere inkomens, en dat willen we voorkomen. Bovendien zijn niet alle ingrediënten biologisch verkrijgbaar.

Daarom hebben we ervoor gekozen om vooral de producten waarvan het er écht toe doet, biologisch in te kopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de citrusoliën, omdat zij door persing worden verkregen. Daarbij is de kans dat er pesticiden-residuen meekomen, veel groter dan bij oliën die gedestilleerd worden met stoom. Ook de oliën die we zelf maken, verzamel ik op schone plekken en worden getrokken in biologische olijfolie. 

Bijenwas en lanoline zijn niet biologisch verkrijgbaar in Europa, of zo duur dat ze de prijs van de producten te veel zouden opdrijven. We kiezen daarom voor residuegeteste bijenwas en lanoline. Die worden getest op het achterblijven van pesticide-residuen, en pas vrijgegeven als er geen sporen meer inzitten van eventuele bestrijdingsmiddelen. Wist je dat mensen die allergisch zijn voor één van deze ingrediënten, vaak alleen allergisch zijn voor de pesticiden die erin zijn achtergebleven? Daarom kunnen deze mensen vaak wél tegen de residue-geteste versie! Wil je liever alleen biologische ingrediënten, of wil je bijvoorbeeld een veganistische zalf? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Met liefde gemaakt

Klinkt simpel, maar dat is het niet. Ik maak de producten niet meer allemaal zelf: ze zijn handgemaakt, maar het zijn niet per se mijn handen meer die ze maken. Ook Judith en Noortje houden zich hiermee bezig.

Maar wie het product ook verwarmt, roert en uitgiet: we maken ze alleen als we lekker in ons vel zitten. We zijn geen fabriek, we zijn mensen. Zonder zweverig te willen overkomen, ben ik ervan overtuigd dat het de kwaliteit van de producten ten goede komt als we ze in alle rust maken. Met liefde van ons, speciaal voor jou!