De Groene Vrouw

Naast 'De Groene Vrouw' sta ik ook bekend als Nienke Tode-Gottenbos. Behalve in de webwinkels (De Groene Vrouw & Cute Cotton) werk ik als darmfloratherapeut en voedingskundige. Mijn kennis deel ik daarnaast nog op het blog, in e-books en online cursussen. Ik hou van gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook de verzorgingsproducten (100% natuurlijk, handgemaakt). De Groene Vrouw is mijn 'kindje', dat sinds 2007 is uitgegroeid tot een flinke onderneming met verschillende takken.

Gelukkig ben ik binnen De Groene Vrouw niet meer alleen! Graag stel ik het team aan je voor:

Judith Houtenbos kwam eind 2013 als één van de vele geïnteresseerden op mijn pad, toen ik een compagnette zocht die de webwinkels onder haar hoede zou nemen. Sindsdien zijn we zakelijk onafscheidelijk. We delen onze waarden wat betreft een natuurlijke leefstijl, maar hebben heel andere kwaliteiten. Met haar zakelijke, commerciële achtergrond bleek zij mijn perfecte match in het ondernemerschap. Zij zorgt voor het gezonde financiële en zakelijke plaatje, regelt alles rond inkoop en verkoop, logistiek, klantcontacten, productie, beheert de websites, en als er dan nog tijd over is richt ze zich op de marketing. Een echte duizendpoot met een groen hart!

Noortje Grootscholten regelt onze klantenservice en de productie van onze fijne handgemaakte verzorgingsproducten sinds september 2016.

Liedewij Theisens begon als cliënt van de praktijk, maar liet al snel zien dat ze zelf flink op weg was om een eigen praktijk op te bouwen. Liedewij begrijpt 'de Groene Vrouw-filosofie' perfect en werkt dan ook vanaf 2015 als zelfstandig therapeute binnen de praktijk.

Noortje Berger startte eveneens als cliënt, maar loopt in 2014 en 2015 ook stage in de praktijk. Met haar opleiding Orthomoleculaire geneeskunde op zak en de ervaring die ze als stagiair heeft opgedaan, is ze vanaf 2015 helemaal klaar om haar eigen praktijk te starten. Ook zij werkt als zelfstandig therapeute binnen de praktijk.

Over onze producten

Nienke: "Tijdens mijn opleiding kruidengeneeskunde heb ik geleerd hoe je een goede, natuurlijke zalf kunt samenstellen. De planten en de producten die je ervan kunt maken zijn heel krachtig, als je ze maar op de juiste manier verwerkt. Zelf heb ik altijd verbaasd gestaan over de kracht die huist in eenvoud. Een zalf hoeft maar uit twee of drie (olie, was, kruiden) ingrediënten te bestaan, een crème maar uit drie (olie, water, emulgator). Toch zijn de producten die je in de winkel koopt, overdreven ingewikkeld. Hele ingrediëntenlijsten moeten ons laten denken dat we een superchique product kopen en de prijs suggereert dat we blij moeten zijn met aangelengde olie of zalf waar dan toch weer paraffine in blijkt te zitten...

Tussen al die producten miste ik juist die krachtige eenvoud. Waarom zou een Calendula-zalf maar 10% Calendula bevatten, en niet gewoon 100%? Dus ben ik deze producten zelf maar gaan maken. Voor mij en mijn kinderen, toen voor de buurvrouw, een vriendinnetje en uiteindelijk ‘in het groot’. De producten van De Groene Vrouw worden met veel kennis en liefde met de hand gemaakt in kleine oplages. Zo weet je altijd dat je een vers product in handen hebt!"

Bij het maken van de producten gaan we uit van een aantal belangrijke principes:

Respect voor Mens & Mileu

Inmiddels heeft bijna ieder bedrijf dit op de site staan. Het is al bijna een nietszeggende term geworden, net als 'Duurzaam'. Wat ik versta onder deze termen is dat ik mijn producten produceer met zo min mogelijk belasting voor het milieu. Zo zijn we onlangs overgestapt van aluminium tubes (die slechts éénmaal gebruikt konden worden) naar platte blikjes. Het productieproces van de blikjes is niet alleen milieuvriendelijker dan dat van de tubes, ze zijn ook herbruikbaar. Bovendien passen ze zonder moeite door de brievenbus, wat betekent dat er minder CO2 verspild wordt met het vervoer - en je betaalt minder verzendkosten!Verder kies ik ervoor om bepaalde ingrediënten niet te gebruiken, omdat ze van bronnen komen waarbij mensen of het milieu uitgebuit wordt. Dat vind ik niet acceptabel en dus kies ik ervoor om deze ingrediënten buiten mijn producten te houden, hoe geweldig ze misschien ook zijn. Om dezelfde reden bestel ik enkel grondstoffen in Europa en beperk ik het gebruik van 'tropische' ingrediënten. 

Keep it Simple, Stupid!

We maken de dingen niet moeilijker dan ze zijn. De producten hebben dan ook bij voorkeur niet meer dan 5 ingrediënten (vaak ook minder). Oude principes die al jaren hun werkzaamheid bewezen hebben, hoeven niet veranderd te worden. Een eenvoudige, pure Calendula-zalf met bijenwas en Lavendelolie is van zichzelf al zo'n goed product, daar hoef je echt niets aan toe te voegen!

Er is een trend om zoveel mogelijk exotische oliën en boters toe te voegen aan een product. Dat is zonde, want hoe meer ingrediënten, hoe minder van ieder ingrediënt in het product terecht komt. Van de stoffen uit een geneeskrachtige plant is een bepaalde hoeveelheid nodig om effect te creëren. In veel grotere merken vind je bijvoorbeeld 10% Calendula-olie in de zalf. Wij vinden dat onzin. Onze Calendula-zalf is gemaakt van 90% Calendula-olie; de rest is bijenwas en Lavendelolie. Hartstikke puur dus, en daarom ook een krachtige werking!  

Eerlijke producten, eerlijke prijs

Als je zelf producten maakt, is één van de moeilijkste onderdelen het bedenken van de prijs. Daar hebben we heel wat uren op zitten peinzen! Voor ons is het belangrijk dat goede producten niet alleen beschikbaar zijn voor de 'happy few' met een dikke portemonnee; daarom proberen we de prijzen zo laag mogelijk te houden. Dat je als ambachtelijk, handgemaakt natuurmerk veel meer zou kunnen vragen (gezien de prijzen van een aantal concurrenten), vinden we niet zo interessant. 

Natuurlijk heeft een blikje billenbalsem van De Groene Vrouw een hogere prijs dan een pot zinkzalf van de voordeeldrogist. En ook een hogere prijs dan een tube biologische zalf van Weleda. Dat is ook logisch, want de eerste werkt met goedkope synthetische vulmiddelen en de tweede produceert in gigantische hoeveelheden. Mijn producten worden in kleine oplages met de hand gemaakt, en mocht je ooit een product nodig hebben dat speciaal op jouw huid is samengesteld, dan is dat ook gewoon mogelijk! 

Uit de achtertuin

Op ieder werelddeel groeien planten die bruikbaar zijn voor allerhande klachten. Exotische ingrediënten zijn leuk en spannend, en soms gebruiken we ze ook. Maar er is niets dat je per se van ver moet halen; ook in je eigen achtertuin groeien waardevolle planten. Een deel van de kruiden en preparaten koop ik in bij gerenommeerde leveranciers. Dit geldt ook voor alle basisoliën en etherische oliën.

Een aantal plantenpreparaten maken we ze zelf. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Vogelmuur-olie (in het product Kalm!) en de Smeerwortel-olie (in de producten Balsem! en Boem!). We verzamelen de planten op plekken waar ze in grote getalen groeien en laten daarbij altijd het grootste gedeelte van de populatie staan, zodat de planten zich weer kunnen vermeerderen. Dat betekent voor onze producten: op gewoon op! Het komt voor dat de voorraad sneller opgaat dan verwacht. Dat is heel jammer, maar we zullen dan toch echt even moeten wachten tot de planten weer gegroeid zijn en klaar voor de oogst! Eigenlijk kun je onze producten dus zien als seizoensproduct...

Biologisch

Als het even kan. De meeste mensen eten niet 100% biologisch. Sommige producten zijn nu eenmaal te duur om bio te kopen, of de biologische versie is niet goed verkrijgbaar. Je maakt dan een afweging. Zo is het bij de producten van De Groene Vrouw ook. Als we alle ingrediënten biologisch zouden inkopen, zou de kostprijs van de producten veel te hoog worden. Ze zouden dan alleen betaalbaar zijn voor de hogere inkomens, en dat willen we voorkomen. Bovendien zijn niet alle ingrediënten biologisch verkrijgbaar.

Daarom hebben we ervoor gekozen om vooral de producten waarvan het er écht toe doet, biologisch in te kopen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de citrusoliën, omdat zij door persing worden verkregen. Daarbij is de kans dat er pesticiden-residuen meekomen, veel groter dan bij oliën die gedestilleerd worden met stoom. Ook de oliën die we zelf maken, verzamel ik op schone plekken en worden getrokken in biologische olijfolie. 

Bijenwas en lanoline zijn niet biologisch verkrijgbaar in Europa, of zo duur dat ze de prijs van de producten te veel zouden opdrijven. We kiezen daarom voor residuegeteste bijenwas en lanoline. Die worden getest op het achterblijven van pesticide-residuen, en pas vrijgegeven als er geen sporen meer inzitten van eventuele bestrijdingsmiddelen. Wist je dat mensen die allergisch zijn voor één van deze ingrediënten, vaak alleen allergisch zijn voor de pesticiden die erin zijn achtergebleven? Daarom kunnen deze mensen vaak wél tegen de residue-geteste versie! Wil je liever alleen biologische ingrediënten, of wil je bijvoorbeeld een veganistische zalf? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Met liefde gemaakt

Klinkt simpel, maar dat is het niet. Ik maak de producten niet meer allemaal zelf: ze zijn handgemaakt, maar het zijn niet per se mijn handen meer die ze maken. Ook Judith en Noortje houden zich hiermee bezig.

Maar wie het product ook verwarmt, roert en uitgiet: we maken ze alleen als we lekker in ons vel zitten. We zijn geen fabriek, we zijn mensen. Zonder zweverig te willen overkomen, ben ik ervan overtuigd dat het de kwaliteit van de producten ten goede komt als we ze in alle rust maken. Met liefde van ons, speciaal voor jou!